Wij raden aan om brandmelders in je huis te hebben, lees hier waarom

Sommige onder ons denken hier makkelijker over dan anderen om geen rookmelders of brandmelders in huis te hebben hangen. Als we je vertellen dat er in 2021 totaal 66.657 claims voor woningbranden in een jaar tijd zijn gemeld. Per dag komt dit neer op maar liefst 182 claims, waarvan 21 fatale woningbranden. Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders officieel verplicht in Nederland. De eisen bestonden eigenlijk voor nieuwbouwwoningen al die na 2003 zijn gebouwd. Een huis moet voldoende zijn uitgerust met rookmelders. Dit komt er eigenlijk op neer dat op iedere verdieping van een zelfstandige woning minstens één rookmelder moet hangen.

In studentenwoningen is het zelfs verplicht om in iedere kamer een brandmelder te hangen. Het belangrijkste doel van deze nieuwe regels is uiteraard om het aantal doden bij woningbranden fors te laten verminderen.

Waar kun je ze het beste ophangen?

Volgens de rookmelder wetgeving moet je ze dus op iedere verdieping in je huis hangen. Daarnaast moet je volgens de wet een melder ophangen in iedere ruimte die een vluchtroute naar buiten vormt. Als tip raden wij aan om de rookmelder op het plafond te hangen en het liefst een halve meter weg van de muren. Via deze manier merkt de melder de rook sneller op. Als je niet wilt boren, kun je er uiteraard ook voor kiezen om een plakstrip te gebruiken.

Hoe zit het bij brand als je geen rookmelders hebt opgehangen?

Bij inboedel- en opstalverzekeringen heeft het nu in 2022 nog geen gevolgen als je geen rookmelders hebt hangen. Onder andere verzekeraar Aon laat dit weten. Bij Achmea, Centraal Beheer, FBT en Interpolis heeft het ook nog geen gevolgen wanneer je geen rookmelders in huis hebt hangen. Toch willen verzekeraars daar in 2023 of anders in 2024 verandering in brengen.

Ik raad je dus altijd aan om op iedere verdieping één rookmelder te hangen, voor je eigen veiligheid en voor anderen. Daarnaast om alvast voorbereidt te zijn op de nieuwe wetten en regels die eraan zitten te komen. Het zou toch zuur wanneer de verzekering 0 euro uitkeert omdat je geen melders had opgehangen.

Deel dit belangrijke advies vooral verder met alle mensen die je kent!