Dit zijn de voor en nadelen van gevallen bladeren in je tuin

De Herfstperiode is alweer aangebroken. In deze periode zullen de temperaturen flink teruglopen en zullen bomen zich eigen klaarmaken voor de komende winter die eraan zit te komen. Tijdens deze periode zullen bomen al hun bladeren verliezen, sommige bomen verliezen sneller hun bladeren dan andere bomen.

Hieronder zullen wij de grootste nadelen omschrijven van bladeren die in je tuin, balkon of op je dak zijn gaan liggen. Toch hebben we een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet waarom je juist wel bladeren kunt bewaren en daardoor niet moet op te ruimen.

Grootste nadelen:

  • Als je de bladeren niet opruimt zul je hier de hele winter tegenaan moeten kijken, aangezien de bladeren niet vanzelf verdwijnen.
  • Eikenblad zijn de vervelendste bladeren om te hebben in je tuin. Deze bladeren verteren niet snel waardoor de kans groot is dat deze bladeren er zelfs een paar jaar later nog liggen. Ruim deze bladeren dus vooral direct op, let ook op bij je dakgoot op zulke bladeren anders raakt je dakgoot snel verstopt en kun je lekkages krijgen.
  • Je blijft bladeren opruimen, dit komt omdat er meerdere boomsoorten in je omgeving zullen staan die allemaal op verschillende periodes hun bladeren kunnen verliezen. Wij raden jullie aan om in 1 keer alle bladeren op te vegen wanneer alle bomen kaal zijn geworden.
  • Heb je een gazon met veel gras verwijder dan zeker alle bladeren

Voordelen aan het laten liggen van bladeren:

  • Wanneer je een tijd hebt met veel planten en weinig gras kan het echt een voordeel zijn om de bladeren te laten liggen.
  • Bladeren kunnen een extra bescherming bieden voor wortels tegen strenge vorstperiodes. Heb je bijvoorbeeld een rododendron in de tuin? Dan kun je het beste wat bladeren eromheen leggen als voorbereiding op de koude winterperiode. Deze wortels zijn namelijk gevoelig voor strenge vorst.

Gebruik jij bladeren van bomen om wortels van planten of struiken te beschermen tegen de koude vorst? Of ruim je liever alle bladeren op? Laat het ons weten en deel deze voor en nadelen zeker verder met andere tuinliefhebbers!